Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-02@02:04:07 GMT

«توافق تا ماه اکتبر روی کاغذ به نتیجه می‌رسد»

تاریخ انتشار: ۹ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۹۷۰۷۴

«توافق تا ماه اکتبر روی کاغذ به نتیجه می‌رسد»

به گزارش تابناک به نقل از ایلنا، استاد دانشگاه مک‌مستر کانادا با بیان اینکه بسیاری از نخبگان سیاسی در آمریکا، خواستار احیای برجام یا شکل‌گیری توافقی مانند آن هستند، گفت: یادآوری حماقت ترامپ به دولت بایدن از سوی طرف‌های دیگر به منظور ترغیب مذاکره‌کنندگان آمریکایی به انعطاف‌پذیری بیشتر در مذاکرات، کار درستی است و من فکر می‌کنم این توافق تا ماه اکتبر (مهر) می‌تواند روی کاغذ به نتیجه برسد و حداقل تأثیر خود بر نتایج انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا را داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«جان کولاروسو»، استاد دانشگاه مک‌مستر کانادا، در رابطه با مذاکرات احیای برجام و در ارزیابی این روند که واشنگتن در جریان مذاکرات، ایران را به وقت‌کشی متهم می‌کرد، ولی پاسخ خود به پیشنهاد اتحادیه اروپا را بعد از حدود ۱۰ روز و پس از انتقاد بوررل ارائه کرد، بیان داشت: این نمونه‌ای از «سلطه اخلاقی» است، بدین معنی که به اقداماتی دست بزنید که اینگونه به نظر برسد طرف مقابل شما در مذاکرات جدی نیست و به نحوی کوشش می‌کند تا مذاکرات به درازا بکشد. این اقدام آمریکا، اقدام معمولی نیست، ولی در مذاکرات از این تاکتیک استفاده می‌شود.

وی در ارزیابی این گزاره که برخی بر این باور هستند که دولت بایدن از ابتدای دور تازه مذاکرات نسبت به اتخاذ تصمیمات ضروری و ارائه ابتکار عمل‌های مذاکراتی برای پیشبرد گفتگو‌ها با تزلزل روبرو بوده و اکنون و با نزدیک شدن به انتخابات کنگره در ماه نوامبر تحت فشار است، گفت: بله، دولت بایدن می‌خواهد پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای نشان دهد که مذاکرات با ایران نتایجی به همراه داشته است. اینگونه به نظر می‌رسد که این دور از مذاکرات با موانعی از یکسو و پیشنهاداتی از سوی دیگر همراه بوده است که گنگ و مبهم هستند و این احتمال وجود که بایدن شخصاً به منظور تسریع در روند مذاکرات نکاتی را مطرح کرده باشد تا برخی از موضوعات شفاف‌تر شوند.

این استاد دانشگاه در پاسخ به این پرسش که نامه ۱۵ نهاد آمریکایی در حمایت از برجام به بایدن، تا چه اندازه نشان‌دهنده تمایل نخبگان آمریکا برای بازگشت به برجام است و تا چه اندازه به دولت بایدن کمک می‌کند تا در برابر فشار‌های مخالفان برجام مقاومت کند، اظهار داشت: بسیاری از نخبگان سیاسی در آمریکا، خواستار احیای برجام یا شکل‌گیری توافقی مانند آن هستند. هدف این جریان‌ها، محدود کردن احتمال وقوع درگیری دیگری در خاورمیانه و جلوگیری از رقابت تسلیحاتی که به شدت می‌تواند بی‌ثبات‌کننده باشد، است. تلاش‌های این جناح‌های سیاسی برای حمایت از بایدن، می‌تواند به پیشبرد این هدف‌ها کمک کند.

کولاروسو در خصوص تأثیر رژیم صهیونیستی بر این مذاکرات و این نکته که این رژیم، با وجود اینکه عضوی از این توافق و مذاکره نیست بار‌ها اعلام کرده که از تمامی ابزار خود برای جلوگیری از پیشرفت برنامه صلح‌آمیزهسته‌ای ایران استفاده خواهد کرد، درباره چرایی عدم برخورد سازمان‌های بین‌المللی با رفتار مخرب این رژیم، اظهار داشت: اسرائیل در ادعایی خود را هدف تلاش‌های هسته‌ای ایران می‌داند. چنین «واکنش‌های تندی» برای کشوری که مدعی است با تهدیدات هسته‌ای مواجه است، امری طبیعی است! هیچ سازمان بین‌المللی با این مداخلات برخورد نکرده است؛ چراکه هنوز تأیید نشده است که اقدامات صورت گرفته در ایران، از سوی اسرائیل صورت گرفته‌اند یا خیر. فعالیت‌های مخفیانه و سری در حوزه نظارت و بررسی سازمان‌های بین‌المللی قرار نمی‌گیرند.

وی در رابطه با این نکته که آمریکا با وجود سکوت خود تلاش می‌کند تا از فشار‌های فزاینده بین‌المللی فرار کرده و ایران را مغلوب نشان دهد، اروپا چه وظیفه‌ای در قبال این رفتار آمریکا دارد، بیان داشت: برخی ممکن است اقدامات آمریکا را به عنوان تلاشی برای شکست دادن ایران توصیف کنند، ولی من فکر می‌کنم چنین تفسیری اشتباه است. به نظر من، دولت کنونی آمریکا می‌خواهد نشان دهد که می‌تواند ایران را ترغیب کند تا از تلاش‌هایش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای دست بردارد. این اقدام آمریکا، تلاشی برای جبران افتضاحی است که در رابطه با کره شمالی به وجود آمده است.

این استاد دانشگاه مک‌مستر در خصوص ضرورت اینکه طرف‌های توافق هسته‌ای باید این مسئله را بار‌ها و بار‌ها به آمریکا یادآوری کنند که طرف خارج شده از توافق واشنگتن است و تأکید کنند که وی باید از خواسته‌های غیرمنطقی خود عقب‌نشینی کند، گفت: یادآوری حماقت ترامپ به دولت بایدن از سوی طرف‌های دیگر به منظور ترغیب مذاکره‌کنندگان آمریکایی به انعطاف‌پذیری بیشتر در مذاکرات، کار درستی است. اغلب اوقات، در جریان مذاکرات، تغییرات جزئی در تقاضا‌ها مسیر را برای پذیرش برخی موارد باز می‌کند.

کولاروسو همچنین در پاسخ به این پرسش که ایران اعلام کرده که برای جلوگیری از عدم تکرار اتفاق سال ۲۰۱۸ (خروج یک‌طرفه آمریکا از برجام) آمریکا باید تضمینی برای عدم خروج طرف‌ها از این توافق بدهد. تا چه اندازه این مطالبه ایران را منطقی و به جا می‌دانید، اظهار داشت: این تقاضا، تقاضای معنی‌داری است؛ ولی نباید از قوه مجریه آمریکا مطرح شود. این نکته‌ای است که باید در قالب یک ماده قانونی توسط کنگره به تصویب برسد. ایران باید مخصوصاً این نکته را در جریان مذاکرات پیشنهاد کند.

وی درباره نتیجه تلاش‌ها برای احیای برجام و اینکه درصورت موفقیت طرف‌ها حداکثر تا چه زمانی شاهد احیای برجام خواهیم بود، بیان داشت: من فکر می‌کنم که این توافق تا ماه اکتبر (مهر) می‌تواند روی کاغذ به نتیجه برسد و حداقل تأثیر خود بر نتایج انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا را داشته باشد. حتی اگر نتیجه آن، نتیجه‌ای مقدماتی باشد و مستلزم پاره‌ای اصلاحات در آینده. این توافق جدید (احیای برجام یا توافقی مانند آن) احتمالاً در آغاز سال ۲۰۲۳ (دی ۱۴۰۱) به اجرا گذاشته می‌شود.

این استاد دانشگاه مک‌مستر در رابطه با عملکرد کارشکنانه و استاندارد دوگانه رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مبنی بر اینکه در شرایطی که در آستانه احیای برجام قرار داریم به اسرائیل سفر کرده و علیه برنامه هسته‌ای ایران صحبت کرده در حالیکه که همه می‌دانند رژیم اسرائیل تاکنون هیچ چارچوبی را برای برنامه‌های هسته‌ای خود نپذیرفته و حاضر به دادن اجازه دسترسی به مسئولان آژانس نیست، در حالی که ایران بار‌ها اجازه این دسترسی را در چارچوب ان‌پی‌تی و مفاد برجام به کارشناسان آژانس داده است و بار‌ها صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای تهران به تأیید رسیده است، گفت: «سیاست»، همین است.

منبع: تابناک

کلیدواژه: مذاکرات وین انتخابات فوتبال پیاده روی اربعین هفته دولت مهدی تاج مقتدی صدر مک مستر کانادا مذاکرات وین انتخابات فوتبال پیاده روی اربعین هفته دولت مهدی تاج مقتدی صدر احیای برجام دولت بایدن بین المللی هسته ای تلاش ها بار ها طرف ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۹۷۰۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ظریف: یکی از دلایل موافقت آمریکا با برجام، کاستن از حضور خود در منطقه بود / اعراب منطقه و اسرائیل به همین دلیل با برجام مخالف بودند؛ نمی‌خواستند شاهد کاهش حضور آمریکا در منطقه باشند / خیال می‌کنیم اگر در روندی شرکت نکنیم شکل نمی‌گیرد / در کاسپین این اشتبا

به گزارش صدای ایران از انتخاب،محمدجواد ظریف می‌گوید در جهان امروز دیگر قطب نخواهیم داشت، اما یکی از دلایل موافقت آمریکا با برجام، کاستن از حضور خود در منطقه بود. اعراب منطقه و اسراییل به همین دلیل با برجام مخالف بودند که نمی‌خواستند شاهد کاهش حضور آمریکا در منطقه باشند. 

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه پیشین ایران در سلسله نشست‌های چهلمین سال تاسیس انتشارات اطلاعات و در نشست اول آن با عنوان «ژئوپلیتیک خلیج‌فارس» به سخنرانی پرداخت که مهمترین اظهارات او به نقل از جماران به شرح زیر است:

دنیا گرفتار چالش شناختی است.

خطا‌هایی که بعضا صورت می‌گیرد به دلیل شناخت و ادراک نادرست است.

دوستان ما در جنوب خلیج فارس ادراک خود را اصلاح می‌کنند و ما در اصلاح این ادراک تا حدودی عقب هستیم.

هنوز این تفکر غلط خرید امنیت در این کشور‌های عربی وجود دارد البته ان‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که نمی‌توانند با وابستگی به یک قطب برای خود امنیت تامین کنند.

کویت قبل از اینکه به کشتی‌های خود پرچم امریکا بزنند پرچم شوروی را نصب کرده بودند

این کشور‌ها این مشکل ادراکی را کماکان دارند که باید امنیت را خرید و نخستین آنها صدام بود. آنها تلاش کردند امنیت را با کمک صدام بخرند.

یکی از رهبران کشور‌های حاشیه خلیج فارس شخصا به آقای روحانی گفتند که ما ۷۵ میلیارد دلار به صدام پرداخت کردیم.

زمانی که ایران قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفت و طارق عزیز گفت تا مذاکره صورت نگیرد، آتش بس صورت نمی‌گیرد، دبیرکل وقت سازمان ملل به وزیرخارجه وقت دولت ریگان زنگ زد و او به دبیرکل جواب داد که ما در مهرماه که به نیویورک بیاییم با شما در این باره گفتگو خواهیم کرد. می‌دانید که تاریخ را نمی‌توان فراموش کرد.

وقتی این شرایط پیش امد دبیرکل به پادشاه وقت سعودی زنگ زد و ملک فهد در تماس با صدام، او را به پذیرش آتش بس متقاعد کرد. پادشاه وقت به صدام می‌گوید: «غرور ایرانی را زیر پا نگذار.» عربستان در ان زمان این فهم را داشت که نمی‌تواند کاملا به صدام اعتماد و تکیه کند، اما در عمل متفاوت هم عمل می‌کرد. 

وقتی سیاست خرید امنیت از عراق شکست خورد، این کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس برای خرید امنیت به سراغ شوروی و امریکا رفتند.

همین کشور‌ها امروز برای خرید امنیت به سراغ اسراییل رفتند و متوجه نیستند که اسراییل در تاریخ خود از هیچکس حمایت نکرده و حتی به امریکایی‌ها در مذاکرات آزادی گروگان‌ها لگد زده اند. اسراییل در تاریخ تقلبی خود به هیچکس رحم نکرد. این اشتباه شناختی کنار نرفته است.

زمانی که آرامکو را تیر غیب زد، سعودی‌ها انتظار حمایت از آمریکا داشتند و حالا هم به دنبال خرید امنیت از اسراییل هستند

اشتباه ادراکی دوم ما و اعراب این است که فکر می‌کنیم امریکا به دنبال گسترش حضور خود در منطقه است، اما امریکا به انتقال حضور و نفوذ به خارج از این منطقه است.

امریکا دیگر قدر قدرت نیست. ما قدرت بزرگ داریم، اما هژمون نداریم. در جهان امروز دیگر قطب نخواهیم داشت، اما یکی از دلایل موافقت آمریکا با برجام، کاستن از حضور خود در منطقه بود. اعراب منطقه و اسراییل به همین دلیل با برجام مخالف بودند که نمی‌خواستند شاهد کاهش حضور آمریکا در منطقه باشند.

امریکا در حال برون سپاری تامین امنیت به اسراییل است و کشور‌های عربی منطقه که به دنبال عادی سازی رابطه با اسراییل هستند باید بدانند که دیر یا زود قربانی تامین منافع اسراییل خواهند شد

اشتباه ادراکی سوم که به ما هم بازمی گردد این است که اگر با چیزی مخالفت کردیم و، چون خود را مرکز مشروعیت عالم می‌دانیم اگر به چیزی مشروعیت ندهیم جنبه اجرایی و عملیاتی پیدا نمی‌کند. در کاسپین این اشتباه را مرتکب شدیم و در مذاکرات شرکت نکردیم و بستر دریا را در غیاب ما تقسیم کردند.

عدم حضور به معنای عدم شکل گیری از ترتیبات امنیتی خلیج فارس نیست بلکه به معنای عدم تامین منافع شما است. مگر جلوی طالبان را توانستیم بگیریم؟ خیر؛ از روند مذاکره حذف شدیم. همین قاعده درباره مسیر‌های مواصلاتی هم هست که از این مسیر‌ها دور ماندیم و بعضا حذف هم شدیم.

در دنیای کنونی هم امریکا نمی‌تواند با وتو در شورای امنیت، مانع از قدرت مقاومت مردم غزه شود. جنگ اسراییل با مردم غزه هفت ماه است که ادامه پیدا کرده، اما جنگ اسراییل با کشور‌های عربی شش روزه تغییر کرده است. آمریکا نمی‌تواند تصمیم گیری‌ها را وتو کند و این را دنیا و مردم و افکار عمومی این را ثابت کرده اند.

دو مبنای بازدارندگی، نصر خدا و قدرت مردم هستند.

مهم‌ترین کاری که می‌توانستیم پس از جنگ غزه بکنیم این بود که پیشنهاد توافق منع تجاوز به کشور‌های منطقه داده و کنش ایران هراسی را نابود کنیم

تصویر ترسناک ساختن از ایران، هدف اسراییل است و ما هم نباید در این تله بیفتیم.

این اشتباه ادراکی ما که خیال می‌کنیم اگر در روندی شرکت نکنیم شکل نمی‌گیرد اشتباه است. تصور نکنیم اگر fatf را نپذیرفتیم تنبیه نمی‌شویم و با تبعات ان روبه رو نمی‌شویم

دنیای امروز هرروز در حال تغییر است و ما هم هرروز باید فکر خود را نو کرده و تفکر جهان دو قطبی را کنار بگذاریم و واقعیت‌ها را ببینیم

بسیاری از انگاره‌های ما درباره نظم جهانی و حتی مردم خودمان غلط است

همسایه‌ها برای ما فرصت هستند.

مردم برای ما فرصت هستند نه تهدید. به فرصت، امکان بالندگی بدهیم

دیگر خبرها

  • آکسیوس: توافق حماس و اسرائیل تنها امید بایدن است
  • ظریف: یکی از دلایل موافقت آمریکا با برجام، کاستن از حضور خود در منطقه بود / اعراب منطقه و اسرائیل به همین دلیل با برجام مخالف بودند؛ نمی‌خواستند شاهد کاهش حضور آمریکا در منطقه باشند / خیال می‌کنیم اگر در روندی شرکت نکنیم شکل نمی‌گیرد / در کاسپین این اشتبا
  • ان‌بی‌سی: دولت آمریکا با آتش‌بس غزه در پی مهار اعتراض‌های دانشجویی است
  • ویدیوی لو رفته جو بایدن؛ توافق قریب الوقوع با ایران؟!
  • فیلم لو رفته از بایدن درباره احتمال توافق با ایران؛ پای ترامپ وسط است؟
  • صفحه نخست روزنامه های عبری زبان/ صهیونیست‌ها در انتظار نتیجه مذاکرات
  • بایدن: آمریکا، مصر و قطر درباره توافق آزادی گروگان‌ها و آتش‌بس غزه همکاری خواهند کرد
  • بایدن: آمریکا٬ مصر و قطر درباره توافق آزادی گروگان‌ها و آتش‌بس غزه همکاری خواهند کرد
  • پیش‌بینی نتیجه انتخابات آمریکا توسط پیش‌گوی معروف
  • لیندسی گراهام خواستار توافق عربستان و اسرائیل شد